САЩ изключиха Турция от програмата за бойните самолети Ф-35. Решението на

...
САЩ изключиха Турция от програмата за бойните самолети Ф-35. Решението на
Коментари Харесай

Вашингтон изключи Анкара от програмата за изтребители Ф-35

САЩ изключиха Турция от програмата за бойните самолети Ф-35. Решението на Турция да придобие съветските Противовъздушна отбрана ракетни системи С-400 прави невъзможно да продължи да участва в основаването на американски изтребители бомбардировачи от пето потомство Ф-35, заяви с писмено изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

" Ф-35 не може да съществува дружно с съветската платформа, която ще бъде употребена за проучване на опциите на най-модерния изтребител ", се споделя в документа. В същото време обаче Съединени американски щати увериха, че ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид рестриктивните мерки, свързани с покупката на C-400. Освен това зависимостта от Съединени американски щати за консолидираното на националните оръжейни системи към самолета също се преглежда като сериозен проблем.

Турция прикани Съединени американски щати " да поправят грешката си " с изключването на страната от програмата за бойните самолети, която ще " нанесе непоправими рани на стратегическите връзки ", се показва в изказване на външно министерство в Анкара. Тази едностранна стъпка опонира с духа на алианса и няма никакво законово опрощение, се споделя още в известието.

Според Анкара изказванията, че С-400 ще застрашат чувствителни данни за технологията на Ф-35, са безпочвени и отстраняването на Турция от програмата е изцяло незаслужено. Фактът, че предлагането ни за основаване на работна група с присъединяване на НАТО по въпроса остана без отговор, е най-яркото доказателство за предубедеността на американската страна и за неналичието на предпочитание за разрешаване на въпроса с благосклонност, посочи още турското външнополитическо ведомство.

Очаква се Турция да загуби над 9 милиарда $ от изключването си от програмата. Пентагонът разгласи, че се разисква какво да се прави със самолетите, които Анкара към този момент е купила. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази паника от изключването на Турция от програмата за Ф-35. Това е неприятно за всички нас, сподели Столтенберг на конгрес по сигурността в Колорадо, Съединени американски щати. Приносът на Турция в НАТО е много по-дълбок и значителен от Ф-35, това е значимото, акцентира той и добави, че е негова отговорност да се опита да откри добър излаз от обстановката. Дотогава би трябвало да понижим негативните последствия, добави генсекът на НАТО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР